O zlatiboru

16/12/2008 00:25

 

Prema arheoloskim nalazima, prvi stanovnici Zlatibora, njegovog pobrdja i podgorja bili su Iliri. Posle su dosli Rimljani, pa Sloveni.
U Srednjem veku je zlatiborski kraj menjao gospodare: behu to srpski velikasi, ali i bosanske velmoze, srpski knezevi i bosanski kraljevi. Posle su došli Turci. I ostali pet vekova. Za to vreme, područje Zlatibora, a naročito Murtenica, bejahu utociste hajduka.
Posle su dosli ustanci. Prvi, pa Drugi...
Planinska lepotica u centralnom delu Srbije, bila je odrediste dokonih i bogatih jos od sredine sedamnaestog veka, mesto privremenog boravka onih koji su, pre svega, tragali za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oci odmaraju, a telo puni energijom.
Ipak, prvi turizam se rodio tek kada je na Zlatibor došla jedna krunisana glava, kralj Srbije, Aleksandar Obrenovic. Bio je dovoljan samo jedan avgustovski dan i jedan piknik na livadi pored izvora Kulaševac, da se ovde počnu graditi letnjikovci i vile, jer, ako kralj moze da se odmara na Zlatiboru, zašto ne bi mogli i neki drugi, pogotovu oni koji novac imaju i samo im je prestizan razlog potreban da ga sa zadovoljstvom utrose.
Naravno, u pocetku su najinteresantnije bile Kraljeve vode, mesto na kojem je Njegovo Kraljevsko Velicanstvo rucalo, ali su se ubrzo proculi i drugi zlatiborski visovi: Palisad, Ribnica, Oko...

Planina i vazdusna banja Zlatibor, sa najduzom turističkom tradicijom, nalazi se u Zapadnoj Srbiji, 230 km jugo-zapadno od Beograda. Prosecna nadmorska visina je 1000 m. Cudotvorna klima Zlatibora je povoljna i za lecenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Ovako povoljna kilma, idealna je za pripremu sportista, boravak dece i starijih osoba i poboljsanje opstefizickog stanja čoveka..

Najviši vrhovi su Tornik (1496 m.n.v.) i Cigota (1422 m.n.v.).


TURISTICKE ATRAKCIJE ZLATIBORA I OKOLINE

U neposrednoj blizini i na samom Zlatiboru, nalaze se brojni kulturno-istorijski i entoloski spomenici i atrakcije. Predlazemo da posetite sledeca mesta i zagolicate svoju maštu prirodnim i kulturnim lepotama ovog kraja. Nećemo Vam otkriti baš sve...


ETNO SELO - SIROGOJNO

 muzej u Sirogojnu pod otvorenim nebom "Staro selo" je zapravo autenticno selo sa kraja 19. i početka 20. veka i prikazuje zivot seoske porodice.


MOKRA GORA

 jedna od najlepsih zeleznickih trasa na svetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraca, kao turisticka atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace, useke, trasom na kojoj pruga pravi neobicnu putanju u obliku broja osam, pa se i naziva "Sarganska osmica".


MECAVNIK

na putu za Taru, nalazi se jos jedna atrakcija, etno selo Mecavnik, koje je sagradio poznati reditelj, Emir Kusturica.


TORNIK I CIGOTA

Najvisi vrhovi, Tornik (1496 m.n.v.) i Cigota (1422 m.n.v.) za ljubitelje planinarenja pruzaju mogucnost celodnevnih setnji.

apartmani stefan
Back